Serbs in NCAA D1 2020/2021

Serbs in NCAA D1 2020/2021

Usled mnogobrojnih problema sa Covid-19 virusom I posle veoma neizvesne situacije najjača univerzitetska liga je počela. Kao i prošle sezone Srbija će ponovo biti jedna od država sa najvećim brojem igrača u takmičenju. Za razliku od prošle godine gde smo imali ukupno 34 igrača u NCAA D1 ligi ove godine ćemo imati prilike da pratimo 32 igrača iz naše države, a mi vam donosimo kratak pregled najinteresantnijih srpskih igrača u ligi po našem mišljenju:

 

Filip Rebrača

PF/C | JR. | North Dakota

Sin proslavljenog srpskog košarkaša Željka Rebrače iza sebe je imao fantastičnu sezonu. Sa 13 double-double utakmica prošle sezone Filip se pozicionirao kao jedan od najvažnijih igrača u rosteru. Treba napomenuti da je prošle godine bio uvršten u All-Summit League Honorable Mention Team. U sezoni prosečno je beležio 14,3 poena uz 8,9 skokova. U Polufinalnoj utakmici protiv ekipe Purdue Fort Wayne postigao je 14 poena I uhvatio 10 skokova.
Filip je visok 206cm I igra na poziciji 4 I 5. Poseduje odlične atletske sposobnosti uz veliki raspon ruku. Može se reći da je podjednako dobar kako u napadu tako I u odbrani. Poseduje dobar tajming za blokadu, čvrst je u post-up igri I dobro se pozicionira za skok. Što se napada tiče brzo izlazi iz blokova, poseduje dobru leđnu tehniku uz brz izbačaj lopte prilikom šuta. Ne spada u red modernih visokih igrača koji mogu da uzmu šut za 3 poena ali itekako može da pogodi sa poludistance.

Balša Koprivica
C | SO. | Florida State

Balša je u D1 stigao kao jedan od najinteresantnijih prospekata u Evropi. Iza sebe ima prilično bogatu košarkašku istoriju a za sada najznačajniji uspeh postigao je sa U18 reprezentacijom Srbije 2017. godine sa kojom je osvojio zlatnu medalju na evropskom prvenstvu. Sa Montverde Academy osvojio je državno prvenstvo GEICO 2018. Takođe u svojoj freshman sezoni u NCAA-u je sa Florida State osvojio regularno prvenstvo ACC, a završni turnir je otkazan usled pandemije. Balša je imao dobar start u prvenstvu ali se 31. decembra u utakmici protiv Georgia Tech povredio, pa je naredne 4 utakmice propustio što je vidno usporilo njegov dalji razvoj. U sezoni je prosečno postizao 4,9 poena uz 2,4 uhvaćene lopte.
Sa svojih 216cm, Balša igra na poziciji centra. Poseduje neverovatnu tehniku za svoju visinu. Takodje je dobar finišer na obruču i dobar dodavač sa posta. Može igrati leđima ka košu, ali i ima sposobnost da pogodi sa poludistance, kao i sposobnost vođenja lopte.
Nestrljivo čekamo prvu utakmicu u sezoni Florida State koja se igra 2. decembra protiv ekipe North Florida, a od Balše možemo očekivati da bude jedan od bitnijih igrača u timu sa preko 20 minuta na parketu.

Vukašin Mašić
G | FR. | Hofstra

 

Vukašin u svoju prvu NCAA sezonu ulazi kao bivši igrač Hoosac akademije. U svojoj dosadašnjoj karijeri odigrao je više prestižnih takmičenja kao što su juniorka evroliga, juniorska ABA liga, a zabeležio je i nastupe za U18 reprezentaciju Srbije na FIBA evropskom prvenstvu 2019. godine. Za Hoosac srednju školu prosečno je davao 21 poen, uz 6 skokova i 6 asistencija po utakmici. Izabran je u NEPSAC idealan tim a takodje je dobio i priznanje All-New England honors.
Vukašin sa svojih 195cm visine igra kao combo guard na poziciji 1 i 2. Odlikuje ga dobra i čvrsta odbrana i visok nivo energije na terenu. Veoma je brz i eksplozivan sa loptom. Dobar je u tranzicionoj igri a dosta je napredovao i kao šuter sa linije za 3 poena.
U svojoj freshman sezoni ne možemo očekivati previše minuta na terenu, ali očekujemo da će se postepeno nametnuti treneru Mihalich-u.

Mladen Armuš
F | JR. | Boise State

Svoju košarkašku biografiju Mladen je uspešno počeo da ispisuje još u mlađim kategorijama, a jedno od najznačajnijih ostvarenja je zasigurno bronzana medalja iz Dubaija koju je osvojio na svetskom prvenstvu 2017. godine sa U17 reprezentacijom Srbije. Dobitnik je MVP priznanja NACA National Tournament. Svoje prve dve univerzitetske sezone Mladen je odigrao za East Tennessee State, a u sezoni 2019/2020 prelazi na Boise State University ali zbog NCAA pravila morao je da propusti sezonu tako da će ove godine nastupati za Boise kao student treće godine (Junior). U svojoj drugoj godini u NCAA D1 ligi postizao je prosečno 8 poena, 7,7 skokova uz jednu blokadu po utakmici.
Mladen je visok 208cm i odlikuje ga veoma snažno telo pa svojim čuvarima zadaje dosta problema pod košem što je uglavnom i karakteristika njegove igre. Veoma ga je teško čuvati na post-up igri iz koje može lako da završi na obruču ili da iskreira ekstra dodavanje za svoje saigrače. Dobar je u odbrani od P&R, ima veliku sigurnost u reketu i odličan je u skok igri. Stoga možemo očekivati da će biti prvi odabir trenera Leona Rajza na poziciji 5.

Stefan Kenić
F | SR. | Chattanooga

Ovaj momak iza sebe ima zaista bogatu košarkašku istoriju u mladjim kategorijama kako na klubskom, tako i na reprezentativnom nivou. Stefan je bio standardni reprezentativac Srbije u svim mlađim kategorijama. Na evropskom prvenstvu 2013. sa U16 reprezentacijom osvojio je srebrnu medalju, a naredne godine sa U17 reprezentacijom bio je treći na svetskom prvenstvu. Takodje je bio deo U20 reprezentacije Srbije na evropskom prvenstu 2017. godine. U sezoni 2014/2015 nastupao je za Crvenu Zvezdu sa kojom je igrao finale juniorske evrolige protiv Real Madrida. Svoj seniorski košarkaški razvoj nastavlja u Smederevu odakle odlazi na Cleveland State University. U sezoni 2018/2019 Sefan konačno prelazi u ekipu Chattanooga kao igrač treće godine univerziteta gde je prosečno beležio 7,2 peona i 2,6 skokova po utakmici.
Stefan spada u red visokih igrača koje odlikuje dobar šut sa poludistance kao i distance. Veoma je agilan u igri i dobar sa loptom. Karakteriše ga visok košarkaški IQ i neverovatan osećaj za igru. Ima dobar pregled igre uz dobar osećaj za dodavanje. Zbog dobre konstitucije tela i pokretljivosti može igrati leđima, a takođe može da napadne visoke igrače driblingom spolja.
U njegovoj seniorskoj sezoni očekujemo da bude jedan od glavnih momaka na parketu u svom timu.

Ukoliko želite da pogledate sve igrače iz Srbije koji će ove sezone nastupati u NCAA D1 ligi možete kliknuti na link ispod teksta:

 

Serbs in NCAA1 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.