Pravi uspeh mlađih reprezentativnih kategorija Srbije

Pravi uspeh mlađih reprezentativnih kategorija Srbije

Kada se priča o mlađim reprezentativnim kategorijama Srbije u košarci prvo što se pominje su medalje i plasman koji smo ostvarili na nekom kadetskom ili juniorskom prvenstvu. Svi se sećaju i sa ponosom pominju generaciju 1987. godišta predvođenu Teodosićem, Labovićem i Tepićem koja je osvojila sve što se može osvojiti ili generaciju 1989. godište sa Mačvanom, Markovićem i Marjanovićem koja je osvojila U19 SP , pa zatim generacija 1991. godište, šampioni U16 i U18 EP u kojoj su igrali Musli, Jaramaz, Anđušić.  To su zaista veliki uspesi za srpsku košarku ali mi smo odlučili da se pozabavimo malo igračima koji su igrali za te reprezentativne selekcije, tačnije da vidimo kakvu su selekciju igrača birali savez i njihovi selektori . Koji od njih su postali vrhunski košarkaši, koji uspešni, koji prosečni, koji su skroz prestali da se bave ovim sportom, a koji su propušteni tj. nisu igrali ni za kadetsku ni za juniorsku reprezentativnu selekciju, a ostvarili su barem uspešne košarkaške karijere.

Generacija 1985
Ova generacija je osvojila kadetsko prvenstvo 2001. godine, dok na juniorskom prvenstvu nije učestvovala jer je tad došlo do promene datuma takmičenja pa 2003. U18 EP nije održano.
Vrhunski: Luka Bogdanović, Darko Miličić, Milovan Raković, Kosta Perović i Vladimir Micov.
Uspešni: Vukašin Aleksić
Prosečni: Mladen Šljivančanin, Vladimir Masulović, Dušan Vučurović
Prekinuli: Veljko Tomović (koji je bio MVP kadetskog prvenstva, a sada radi kao modni dizajner)
Propušteni: –

Generacija 1986
Ova generacija nije igrala U16 EP 2002, takođe zbog promene datuma takmičenja, a 2004. na U18 EP je osvojila 5. mesto. Selektor ove selekcije je tad bio Miodrag Kadija.
Vrhunski: Uroš Tripković, Tadija Drgaićević, Vladimir Golubović
Uspešni: Ivan Maraš, Uroš Duvnjak
Prosečni: Miljan Rakić, Srđan Živković, Stefan Ivanović
Prekinuli: –
Propušteni: Novica Veličković, Dejan Borovnjak, Marko Simonović, Nemanja Protić

Generacija 1987
Generacija koja je osvojila sve: U16 EP 2003 , U18 EP 2005 i U20 EP 2007. Selektor U18 je bio Stevan Karadžić.
Vrhunski: Miloš Teodosić, Dragan Labović, Nemanja Aleksandrov, Milenko Tepić, Ivan Paunić, Vladimir Štimac
Uspešni: Nikola Dragović,
Prosečni: Nenad Živčević, Marko Đurković, Dušan Trajković, Branko Jereminov, Boban Medenica, Nenad Mijatović, Stefan Nikolić
Prekinuli: –
Propušteni: Marko Ljubičić

Generacija 1988
Na U16 EP 2004. zauzeli su 9. mesto, a na U18 EP 2006.  su zauzeli 5. mesto, da bi se godinu dana kasnije na U19 SP u Novom Sadu osvojili zlato sa Miroslvom Niklićem na klupi.
Vrhunski: Marko Kešelj, Miroslav Raduljica, Vladimir Dašić, Stefan Marković
Uspešni: Mladen Jeremić
Prosečni: Nikola Koprivica, Slobodan Dunđerski, Danilo Šibalić, Stefan Novoselski, Petar Despotović, Nikola Bakračlić
Prekinuli: Nikola Memedović, Bojan Mihajlović
Propušteni: Boban Marjanović, Nemanja Bjelica, Sava Lešić, Marko Čakarević

Generacija 1989
2005. na U16 EP zauzima 10. mesto pod vođstvom selektora Petra Rodića, a dve godine kasnije osvaja U18 EP sa Dejanom Mijatovićem na klupi.
Vrhunski: Milan Mačvan, Branko Lazić
Uspešni: Filip Čović, Dušan Katnić, Nikola Marković
Prosečni: Stefan Živanović, Stefan Balmazović, Ivan Smiljanić, Stefan Stojačić, Milojko Vasilić, Nikola Maravić, Stevan Tapušković, Dejan Čvoro, Dušan Cvetković, Stefan Đorđević
Prekinuli: Petar Cecur, Nikola Lalić
Propušteni:Dragan Milosavljević, Stevan Jelovac, Stefan Birčević, Uroš Luković, Vladimir Lučić, Nikola Malešević

Generacija 1990
Osvaja 3. mesto 2006. na U16 EP sa Aleksandrom Bućanom kao selektorom, dok 2008. na U18 EP su bili 6-ti. . Tad je selekto rbio Miroslav Nikolić.
Vrhunski: –
Uspešni: Bojan Subotić, Andreja Milutinović
Prosečni: Filip Šepa, Aleksandar Vlahović, Aleksandar Mitrović, Uroš Petrović. Nedeljko Bogdanović, Bogdan Riznić, Nemanja Arnautovic, Nenad Grujo, Svetozar Stamenković
Prekinuli: –
Propušteni: Stefan Jović, Ognjen Kuzmić, Dejan Kravić, Đorđe Majstorović, Đorđe Gagić

Generacija 1991
Zlatna generacija koja se na pobedničko postolje popela i 2007. na U16 EP kada je selektor bio Dragan Vaščanin, ali i 2009. na U18 EP kada je ekipu vodio Vlade Jovanović.
Vrhunski: Dejan Musli, Danilo Anđušić
Uspešni: Nemanja Jaramaz
Prosečni: Aleksandar Ponjavić, Branislav Đekić, Nikola Vukasović, Lazar Radosavljević, Nikola Rondović, Petar Torlak, Miloš Tripković, Milić Blagojević, Bogdan Jovanović, Aleksandar Obradović, Nikša Nikolić, Stevan Lekić
Prekinuli: –
Propušteni: Nemanja Nedović, Nikola Kalinić

Generacija 1992
Ova generacija je zauzela 5. mesto 2008. na U16 EP sa Draganom Vaščaninom kao selektorom, a 2010. je bila 4.mesto sa Vladom Jovanovićem na klupi. Godinu dana kasnije pravi najveći uspeh gde na U19 SP osvaja srebro. Selektor je bio Dejan Mijatović.
Vrhunski: Bogdan Bogdanović
Uspešni: Marko Luković, Đorđe Drenovac
Prosečni:  Stefan Nastić, Nemanja Bešović, Nikola Silađi, Luka Igrutinović, Strahinja Mladenović, Božo Đumić, Petar Lambić, Bogić Vujošević
Prekinuli:Nikola Sićević, Vukašin Petković, Aleksandar Radenković, Marko Gujaničić
Propušteni: Aleskandar Marelja, Goran Huskić, Strahinja Mićović

Generacija 1993
Generacija koja se 2009. na U16 EP pod vođstvom Nenada Trunića okitila bronzanim odličijem. Na U17 SP su završili na 5. mestu sa Boškom Đokićem na klupi, dok je na U18 EP 2011. uzela srebro. Selektor je tad bio Marko Ičelić.
Vrhunski: Luka Mitrović, Nemanja Dangubić
Uspešni: Aleksandar Cvetković, Nenad Miljenović, Nemanja Krstić
Prosečni: Sasa Avramović, Nemanja Bezbradica, Stefan Popovski-Turanjanin, Đorđe Milošević, Nikola Pavlović, Marko Ćirović, Nemanja Mišković,Marko Radonjić
Prekinuli: Vukašin Vujović
Propušteni: Ivan Marinković, Stefan Janković

Generacija 1994
Na čelu sa selektorom Sašom Nikitovićem ova generacija na U16 EP 2010. osvaja 5. mesto, a 2012. pod vođstvom Dejana Mijatovića uspeva da uzme bronzu na U18 EP i srebro na U19 SP 2013.
Vrhunski: Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nikola Radičević
Uspešni: Nikola Janković, Mihajlo Andrić
Prosečni: Stefan Pot, Dušan Kutlešić, Luka Anđušić, Mladen Đorđević, Nikola Čvorović, Nikola Majić, Miloš Janković
Prekinuli: Stefan Zorbas
Propušteni: Dejan Todorović, Ognjen Dobrić, Nikola Jovanović

Generacija 1995
Na U16 EP 2011. zauzimaju slabo 9. mesto. Selektor je tada bio Saša Nikitović, nešto malo bolje su prošli dve godine kasnije kada su U18 EP završili kao 6. sa Aleksandrom Bućanom  na klupi.
Vrhunski: Nikola Jokić, Marko Gudurić, Rade Zagorac
Uspešni: Nikola Ristić, Dejan Davidovac, Nikola Rebić, Nikola Tejić, Ognjen Jaramaz, Đoko Šalić, Dragan Apić
Prosečni: Đrođe Simeunović, Brano Đukanović, Đorđe Kaplanović, Vasilije Pušica, Aleksa Jugović, Milenko Veljković, Božidar Babović, Aleksandar Bursać, Stefan Ljubenković, Luka Popović, Luka Majstorović
Prekinuli: –
Propušteni: –

Generacija 1996
Ova generacija je bila veoma uspešna. Na U16 EP 2012. osvojili su bronzu sa Markom Ičelićem kao selektorom, dok su 2014. na U18 EP pod vođstvom Aleksandra Bućana osvojili srebro.
Vrhunski:-
Uspešni: Stefan Lazarević, Ilija Đoković, Vasilije Vučetić
Prosečni: Marko Radovanović Jovan Starinčević, Vukan Stojanović, Danilo Ostojić, Stefan Simić, Dušan Kovačević
Prekinuli: Ivan Daskalović
Propušteni: John Konchar, Aleksandar Lazić

Da remiziramo, od generacije 1985. pa do 1996. ukupan procenat vrhunskih košarkaša koji su prošli kroz kadetsku i juniorsku selekciju je samo 20,8% , uspešnih košarkaša je 16,5% , najveći broj je prosečnih 50,7% , a njih 9,3% prekine da se bavi ovim sportom. Takođe smo zaključili da prosečno 2-3 igrača po generaciji promakne (slučajno ili namerno) savezu i selektorima, a koji kasnije ostvare uspešne košarkaške karijere.

Poenta svega ovoga je ta da biti u kadetskoj ili juniorskoj reprezentaciji Srbije nije garant da će te postati ozbiljni košarkaši, savet za mlade reprezentativce je da ostanu na zemlji i vredno rade, isto tako za momke koji se ne nađu na spisku reprezentacije da ne gledaju to kao na neki veliki neuspeh i da to iskoriste kao motiv u daljem radu. Što se saveza tiče za njih savet da biraju stručne ljude sa iskustvom na funkcije u radu sa mlađim kategorijama jer je to veoma bitna oblast, ako ne i najbitnija.

Foto (Fiba)

 

Share this post

Comments (4)

 • IKALUKA Reply

  Nemanja Nedovic i Boban Marjanovic nisu propusteni vec su selektirani i redovno su bili u sastavu reprezentacija za svoja godista sem kada su iz zdravstvenih razloga morali da odsustvuju.

  2. March 2018. at 23:51
 • BoskoObradovicDveri Reply

  Bobi Marjanovic je bio u ekipi koja je osvojila zlato na SP U19 u Novom Sadu – on nije propusten. I Nedovic, kao sto je vec prethodni komentar ispravio, je cak tri puta za redom igrao za U20 na EP (!).

  5. March 2018. at 20:27
  • MrCrossover Reply

   Ovde su uzimane u obzir samo kadetske i juniorske selekcije, tačnije U16 i U18 jer sa 19,20 godina to su vec poluformirani igraci, poenta je bila da se vidi da li su selektori prepoznali njihov potencijal sa 15,16,17 godina. Mislim da smo kod Nedovića napravili propust jer je čini mi te 2009. imao neku povredu pa ga je to sprečilo da ide na U18 EP koji smo te godine osvojili.

   6. March 2018. at 00:11
   • ikaluka Reply

    Ako je neko bio propusten tada je to svakako N.Jokic, nikada nije pozivan na selekciona okupljanja mladih igraca potencijalnih reprezentativca/Pozarevac ili Kragujevac/ tek prelaskom u Megu skrenuo je paznju ljudi iz saveza na sebe.Nedovic nije isao na prvenstvo zbog povrede butnog misica.Bobanu je u vreme juniorskog EP zbog naglog rasta od strane lekara reprezentacije bio zabranjen cak bilo kakav trening tako da nije putovao.Nemanja Bjelica je prosao sva selekciona okupljanja, znalo se da je veliki talenat/naglo izrastao/ ali je pred evropsko prvenstvo doziveo je tesku povredu van sportskog terena od koje se dugo/predugo/ oporavljao.U to vreme je partizan je rasturio svoj juniorski tim sto je Nemanji posle oporavka bio jos jedan problem………..

    6. March 2018. at 18:54

Leave a Reply

Your email address will not be published.