Generacija 2008

Generacija 2008

Pred nama je nova sezona, a kao i svake godine donosimo vam listu od 30 najperspektivnijih igrača u generaciji pionira po mišljenju SerbiaHoop skauting tima.

Predstavljamo vam prvih 5 igrača po našem izboru u generaciji momaka rodjenih 2008. godine:

#1 Strahinja Zelić (2008-PF/SF-207cm)

Momak koji je većini srpske košarkaške javnosti ostao ispod radara. Prošle sezone potpisao je za jednu od najboljih košarkaških akademija u Evropi, Stella Azzurra. Strahinja sa svojih 207cm visine i rasponom ruku od 212cm uz dobre motoričkim i atletikom sposobnosti sigurno privlači pažnju klubova i skauta. Pokazuje da mu leži igra u tranziciji, a zahvaljujući korektnim tehničkim sposobnostima sa loptom u stanju je da kontra napade započinje kao ball handler. Kao sto smo već napomenuli ovaj momak za svoju visinu ima prilično razvijene veštine sa loptom pa tako može i da napadne visoke igrače driblingom. Što se šuta tiče, može se reći da mu najviše za sada odgovara poludistanca sa koje uglavnom i uzima najviše šuteva. Defanzivno Strahinja još uvek zbog sporih lateralnih kretnji i nedovoljno brzog rada nogu ima poteškoća da brani igrače van reketa, dok u odbrani pod samim obručem zahvaljujući svom sajzu može da zatvori dosta stvari i da osigura defanzivni skok za svoju ekipu.

 

#2 Jovan Bikić (2008-SG/PG-194cm)

Pažnju na sebe skrenuo je na finalnom turnir mladjih pionira u sezoni 2020/2021 kada je sa ekipom Pobednik 011 osvojio prvenstvo i bio proglašen za MVP-a, posle čega su usledile ponude za Jovanov prelazak ne samo domaćih već i inostranih klubova. Medjutim, Jovan je ostao u Pobedniku i u prošloj sezoni predstavljao svoj klub u pionirskom i kadetskom uzrastu. Jovan je pre svega pravi lider ekipe. Glavna karakteristika jednog od najperspektivnijih igrača u generaciji je visok košarkaški IQ. Kada na to dodamo dobar pregled igre i osećaj za dodavanje onda dobijemo igrača koji može biti produktivan za celu ekipu i učiniti da tim bude efikasnije na terenu. Ofanzivno najviše koristi igru u izolaciji 1 na 1, a glavnu prednost nad čuvarom pravi čitanjem odbrane na kvalitetan način i pravim odabirima selekcije šuta. Intuitivne reakcije i osećaj za igru jasno nam govore da ovaj momak ima veliki talenat i da će biti veoma interesantno pratiti njegov dalji individualni i košarkaški razvoj.

 

#3 Nikola Karalić (2008-SF/SG-195cm)

Nikolu smo prošle godine prvi put videli u ekipi Partizana kada je kao pozvan igrač ekipe odigrao turnir u Mađarskoj na kome je bio MVP. Da je interesantan prospek potvrđuje činjenica da je pored Partizana za njega bilo zainteresovano još nekoliko ekipa. Protekle sezone nastupao je za tim iz svog rodnog grada OKK Kruševac. Redovno bio najkorisniji igrač ekipe, a protivnicima je kao na traci ubacivao neretko 50, 60 pa i preko 70 poena. Svoj kvalitet je potvrdio i na memorijalnom D&D turniru kada je sa ekipom Mege stigao do pobedničkog postolja, a uzeo je i priznanje za najkorisnijeg igrača turnira. Što se njegovih karakteristika tiče pre svega ga odlikuje dobar karakter, voljni momenat i prisustvo pobedničkog mentaliteta. Voli da igra u tranziciji sa loptom. Svako sporo vraćanje protivnika u odbranu kažnjava lakim poenima polaganjem lopte na tablu. Iako često kako u tranziciji, tako i u poziciji često ulazi u reket sa idejom da polaganjem dođe do poena. Međutim kada uđe u kontakt ima problema sa efikasnošću. Što se tiče šuta za 3pt koji ne izgleda kao tehnički najbolja izvedba, za ovog igrača se može reći da ima precizan šut sa distance, a dodatnu širinu u napadu daje mu i sposobnost da sam iskeira prostor za šut. Defanzivno duge aktivne ruke, kao i brža lateralna kretnja daju mu mogućnost da brani i brže igrače.

#4 Vuk Danilović (2008-SG-184cm)

Ovog igrača na treba mnogo predstavljati. Osim vrhunskog košarkaškog pedigrea Vuka odlikuje želja za sportskim nadmetanjem i to se jasno može videti sa tribina. Iako godinu dana mlađi, prošle sezone nastupao je za pionirsku ekipu Partizana sa kojom je došao do finalnog prvenstva Srbije, posle kog je prešao u ekipu Mege. Vuk je tehnički dobro obučen igrač, snažan na lopti sa izuzetnim smislom za igru i fluidnim pokretima lako pravi prednost nad svojim čuvarima. Dobra mehanika šuta, brz izbačaj iz raznih opcija napada (OffScreen, SpotUp, Isolation) definitivno nagoveštava da u budućnosti može biti vrhunski šuter, a poslednju demonstraciju šuta imao je na D&D turniru početkom septembra. Odbrambeno može se reći da voljni momenat nije uvek u dovoljnoj meri prisutan pa se ne može pohvaliti da je igrač koji podjednako učestvuje u igri sa obe strane terena.

#5 Andej Pavlović (2008-C-209cm)

Andrej je još jedan momak koji je do skoro bio ispod radara domaćoj košarkaškoj javnosti. Prošle sezone nastupao je za finsku ekipu Juniorit PuHU, a pažnju na sebe skrenuo je dobrim igrama na EYBL turniru posle čega je usledio poziv nacionalnog tima za kontrolni trening. Nesvakidašnje je bilo videti momka koji sa svojih 209cm visine igra sa loptom, deli dodavanja i protrčava kroz protivnički reket. Iako još uvek ne ume da koristi svoju snagu na pravi način pokazao je da ima smisla za igru na niskom postu pa će u budućnosti sa svim svojim atributima i načinom na koji igra košarku biti među interesantnijim prospektima ne samo kod nas nego i u Evropi.

 

Pogledajte celu ranking listu:

TOP 30 2008

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.